LIKE PAGE KAMI

Sunday 7 August 2011

Puding Caramel


Bahan-bahan untuk PUDING KARAMEL
1 tin susu cair (I prefer brand Ideal)
5 - 6 biji telur (kalau telur saiz besar 5 biji saje)
2 titik esen vanilla
1 senduk kecil gula pasir
sedikit air (lebih kurang 1/4 ukuran tin susu tadi)

Cara membuat
Tuang susu cair dlm mixer / blender pun boleh & masukkan telur 1 per 1. blend 4 few minutes - tapi jangan sampai kembang sangat just nak bagi dia sebati jer, supaya pudding tu licin dan tak berlubang dan berbuih. Off kan mixture / blender & tambahkan few drops of vanilla essence & stir well. Cairkan gula dlm bekas yg akan digunakan - cara terbaik kaedah double boiler. Masukkan bahan yang diblend tadi ke dlm bekas tu dan kukus utk 15 ? 20 minit. Nak pastikan masak, macam biasalah..cucuk ngan lidi - kalau licin means dah masak lah. Sejukkan & simpan dlm freezer.

sumber : http://www.wanita2u.com/index.php?module=recipes&func=display&lid=16&pid=2

No comments:

Post a Comment