BAHAN-BAHANNYA:
- 8 - 10 keping roti - dibuang kulit tepi
- 80 gm mentega
- 50 gm kismis
- 100 gm buah pic
- 100 gm buah koktel
- 50 gm gula kastor
- 3 biji telur
- 3 cawan susu segar
- 1 tin susu cair
- 2 s/b tepung kastad
- 2 s/b gula
- Sedikit pewarna oren
PUDING:
- Roti dipotong kepada 3 segi kecil.
- Susun roti dalam bekas bersesuaian yang telah disapu sedikit mentega, taburkan kismis, fruit cocktail, buah pic dan sebahagian daripada gula.
- Lebihan roti pula disapu dengan mentega pada kedua-dua bahagian roti.
- Susun di atas buahan tadi dan taburkan lebihan gula.
- Didalam bekas yang lain, pukul telur dan susu segar, kemudian tuang kedalam loyang perlahan-lahan.
- Rehatkan selama 30 minit, kemudian baru dibakar selama 30 minit pada suhu 190c.
- Bila puding masak, biarkan sejuk barulah dipotong.
- Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan masak diatas api sederhana sambil dikacau sehingga mendidih dan nampak pekat, angkat dan sejukkan.
- Tuang atas puding yang telah dipotong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment