Bahan-Bahan - 15g agar-agar
- 3 cawan air
- 3 biji putih telur
- 150g gula pasir
- ¼ sudu teh esen ros
- ¼ sudu teh pewarna merah
|
|
Cara Memasak Didihkan air dan masukkan agar-agar. Bila hancur, angkat dari api dan tapiskan.
Masukkan gula dan masak semula sehingga gula larut. Angkat dari api dan biar sejuk seketika.
Pukul putih telur sehingga kembang dan keras. Tuang agar-agar yang sejuk sedikit demi sedikit ke dalam adunan putih telur.
Masukkan esen ros dan pewarna merah. Pukul sehingga rata.
Tuangkan ke dalam acuan dan sejukkan.
|
Kuah Puding - 250g gula
- 1 tin (410g) susu cair/sejat
- Air sebanyak ½ tin susu
- Sedikit esen vanila
- Daun pandan – disimpul
|
Cara Memasak Pukul bersama susu dan air. Tapis dan kemudian campurkannya bersama gula. Kacau sehingga sebati.
Masukkannya di dalam periuk bersama daun pandan dan masak di atas api kecil sehingga pekat. Kacau selalu supaya tidak bergentel.
Angkat dari api apabila sudah pekat dan tuangkan ke dalam mangkuk yang lain untuk disejukkan. Masukkan esen vanila
|
Cara Menghidangkan - Dihidang bersama satu tin buah koktail. Buah-buahan yang dibuang airnya boleh dituang ke atas agar-agar dan kuah puding. (Resipi drp Majlis Daerah Pekan)
sumber : http://myroyalpudding.blogspot.com/2010/06/puding-buih.html |
No comments:
Post a Comment