Monday, 8 August 2011

Puding Trifle

BAHAN-BAHAN :

1 ketul swiss roll (apa2 perisa pn bole tp pandan lg sedap)
1 tin buah koktail (asingkan buah dan airnyer)
1 kotak jeli segera perasa strawberry/rasberry (sy guna brand Nona)
1 tin susu cair
2 gelas air
6 sudu tpg kastard
6 sudu gula
sedikit esen vanilla

CARA-CARA :

1. Potong swiss roll dan susun dlm bekas
2. Basah2 kan swiss roll dgn air koktail dan letak buah koktail sket.
3. Campur semua susu cair, air, tpg kastard, gula n esen vanilla. Masak atas api yg agak sederhana.  Perlu di kacau tanpa henti utk elakkan kastard berketul.
4. Bila kastard dah masak, tuangkan atas susunan swiss roll td. Letakkan lapisan koktail lg sekali.
5. Masakkan jeli segera (ikut je arahan kat kotak) dan tuangkan. Tunggu sejuk dan simpan dlm peti ais.

* Boleh buat dlm cup kecil2 utk mudahkan anak2 nak makan..

sumber : http://idascooking.blogspot.com/2010/09/puding-trifle.html

No comments:

Post a Comment